Actueel

Voor dagelijks een nieuwe foto zie INSTAGRAM: Robsnatuurfotos

Vanwege mijn verhuizing heb ik mijn cursussen Natuurfotografie voor de stichting Kunst en Cultuur te Woudenberg afgerond en start geen nieuwe meer.

Voor overig contact kunt u mailen met Rob1.Schoemaker@planet.nl

NIEUW: Op aanvraag is een individuele cursus natuurfotografie te boeken. Na 1 dagdeel theorie worden meerdere praktijkochtenden uitgevoerd. Dit is puur maatwerk met een 1 op 1 begeleiding. Vraag via de mail Rob1.Schoemaker@planet.nl nadere informatie om optimaal aan uw eigen wensen te kunnen voldoen.

In juni was het feest met de steenuilen. De jongen hebben zich geleidelijk aan laten zien. Ondanks gelijke grootte is het donzig uiterlijk nog duidelijk aanwezig bij dit exemplaar dat zich voorzichtig laat zien in de dakgoot.

Op de langste dag van het jaar heb ik de zonsopkomst op het Leersumse Veld gefotografeerd. Het was een spectaculaire ervaring door een heel dunne sliert laaghangende mist en door wisselende wolken partijen.

Een onverwachte ontmoeting met jonge spelende hermelijnen was voor mij een nieuwe ervaring. Het was fantastisch te zien hoe soepel en beweeglijk deze kleine marterachtigen van het open landschap zijn.

In mei is de terugkomst van alle rietvogels afgerond en hebben de weidevogels de eerste jongen uitgebroed. Dat levert geruzie tussen buren op. De meerkoet verjaagt de tureluur, nadat de tureluur de meerkoet aanviel om een doorgang voor zijn jongen te maken.

De grutto’s verdedigen hun territoir fanatiek en schuwen het niet om argeloze wandelaars aan te vallen.

De steenuil heeft een vette mestkever gevangen en roept vermoedelijk de jongen, maar die lieten zich niet zien.

April was een geweldige maand met zowel warmte als koude records. April is de maand van de terugkerende broedvogels, zoals blauwborst, winterkoning, grasmus en zwarte stern. In een open water met riet kragen gebied heb ik daarvan onder andere onderstaande foto’s gemaakt.

Eind maart heb ik de praktijkochtend van de cursus natuurfotografie begeleid. De hele week wisselden de weersomstandigheden. Ook deze vroege ochtend was het eerst zeer mistig en pas 1,5 uur na zonsopkomst werd de zon zichtbaar. desondanks hebben we mooie sfeeropnamen en macro opnamen van rijp op de heide kunnen maken.

Na een zeer vroege lente ( de natuur was een maand voor op schema) ging maart van start met onstuimig weer. Hierbij twee foto’s, een van vroege krokussen en een van haarmos.

Februari is goed begonnen. Tijdens een dag in een fotohut in België kon ik, naast de gebruikelijke kleine bosvogeltjes, drie roofvogels fotograferen. In volgorde van verschijnen een buizerd, een havik en een sperwer. Het is een geweldige belevenis om deze schuwe rovers zo vlak voor de hut te zien. De buizerd en havik hebben allebei enkele minuten gegeten. De sperwer is meermalen jagend heen en weer gevlogen en heeft vervolgens een bad genomen in het ijskoude water. In de vroege ochtend was het vijvertje nog bevroren. Bijgevoegd is een foto van de havik, die zich tegoed doet aan een duif.

De winter heeft zich heel even laten zien. Dat is het moment om erop uit te gaan. Bijgevoegd is een blad met rijp in de vroege ochtend met tegenlicht gefotografeerd.

Januari 2019 begon zoals december eindigde; nat en grijs. Toch een paar keer op pad geweest. Onder andere een ronde door Flevoland. Daar heb ik de ruigpootbuizerd en de blauwe kiekendief (vrouw) gevonden. Alleen de laatste kunnen fotograferen.

In december was het geen fijn weer in de weekenden. Dat maakte fotograferen lastiger. Toch een keer op pad gegaan in Arkemheen. Daar geëxperimenteerd met dubbele belichting ( grauwe gans foto met drie opnamen in een). Ander experiment was om een vogel scherp te fotograferen waarbij de vleugels bewust net onscherp zijn. met een landende aalscholver kom ik daarbij in de buurt.

Op de laatste dag van november had ik een afspraak in de buurt van Wageningen, waar de hele week al een dwaalgast verbleef. De notenkraker, die vermoedelijk uit Scandinavië of Siberië kwam, had kennelijk in een parkje een goed plekje gevonden en was niet afgeschrikt door de vele liefhebbers die deze voor Nederland zeldzame vogel wilden zien. Het was niet moeilijk om de vogel te vinden, maar het kostte wel enige tijd voordat ik tevreden was met een fraaie foto. Het voelt heel bijzonder om het enige exemplaar van deze soort in Nederland van zo dichtbij met ook nog eens fijn gedempt licht goed te fotograferen.

Eind november was het grauw, grijs en mistig. Na enkele maanden mooi, droog, warm en zonnig weer is dat even wennen. Het voordeel echter van dergelijke weersomstandigheden is dat de kleuren diep en verzadigd zijn en harde contrasten tussen licht en donker ontbreken.
Dus, alles afwegend, ben ik toch een ochtendje in een fotohut gaan zitten. Met een weliswaar hoge ISO waarde van 3200, heb ik enkele vogels waaronder 1 van mijn favorieten, de kuifmees, en een eekhoorn kunnen vastleggen. Het mos op de ene en de verkleurde blaadjes op de andere foto setting komen goed tot hun recht.

9 november 2018. Net voor het regenachtige weekend was het nog even zonnig in het beukenbos in herfstkleuren. Erop uit dus en oefenen met sfeerbeelden. Dat zijn bewust bewogen foto’s. Gebruik daarvoor een klein diafragma en lange sluitertijd en dan rustig bewegen. Met de geel – bruine en rode kleuren tegen de zwarte boomstammen geeft dat een – vind ik – mooi impressionistisch beeld.

Ook met paddenstoelen heb ik de techniek van dubbelbeeld verder uitgeprobeerd. Volgens mij is dat wel geslaagd met bijgevoegde foto.

4 november 2018. Een dagje in een hut in Drenthe. Naast de gebruikelijke vogelsoorten hebben we genoten van drie korte bezoekjes van een goudhaan. Deze bewegen echter zo razendsnel door de takjes in hun zoektocht naar kleine insecten, dat er geen goede foto is gemaakt. Ik heb wel wat geëxperimenteerd met dubbelbeelden. Twee foto’s op dezelfde plek; zoals lang geleden twee foto’s maken zonder het filmpje door te draaien. Onderstaand een vink in bad.

2 november 2018. Na het vastleggen van roestende ransuilen, heb ik een rondje door Arkemheen gemaakt. geleidelijk aan komende overwinterende ganzen ( grauwe, kol- en brandganzen) en smienten weer aan in de polder. Deze keer ook een koereiger, die enkele weken in de polder verblijft. Een gelukje had ik toen op de weg op plm 50 meter voor me een slechtvalk een smient pakte. Na eerst rustig gekeken te hebben, kon ik de auto op een bruggetje naar het weiland parkeren. Toen ik daarmee bezig was kwam er een buizerd die de slechtvalk van de smient verjaagde. De buizerd ging op een hekje zitten en werd vervolgens na verschillende duikvluchten van de slechtvalk, zelf weer weggejaagd. Helaas kwam er ondertussen eerst een shovel, toen een tractor en toen een busje waardoor de slechtvalk wegbleef. In dat kwartiertje dat ik er stond heb ik toch enkele foto’s kunnen maken.

Oktober 2018. Dit jaar ben ik drie achtereenvolgende weekenden naar Plantage Willem III gegaan om de bronst van de damherten mee te maken en te fotograferen. Van de kenmerkende bronst gedragingen heb ik alleen het “burlen “gehoord en gezien. Indrukwekkend geluid dat al van 1,5 kilometer afstand te horen is. Gevechten tussen mannetjes of urineren om plekken te markeren heb ik niet gezien.Zowel in de schaduw en schemer als in de eerste ochtend zon heb ik foto’s kunnen maken.

30 september 2018: Noordzeetocht. Een nieuwe ervaring, die we met enige spanning tegemoet zijn getreden. Hoe zou het weer zijn? Hoe zou het schip zich bewegen? Hoe kun je fotograferen op een schommelend schip? En vooral, hoe zouden wij ons voelen op zee? We hadden alle geluk van de wereld. Het was zonnig en vrijwel windstil en de golfslag was nauwelijks te zien. Echter wel merkbaar. Ondanks het formaat van dit voormalige vissersschip, stond ik niet echt lekker met mijn eenpoot statief en grote telelens. Omdat het ook een beetje dringen is tussen andere liefhebbers, ben ik overgeschakeld op het uit de hand fotograferen met de 100-400 mm. Ook dan blijft het moeilijk vanwege een bewegende ondergrond, die in zijn geheel voortbeweegt en dan vliegende vogels die op onvoorspelbare momenten draaien om te vissen achter de boot. Voor mij nieuwe soorten in Nederland waren de juveniele zwartkopmeeuw en de noordse stormvogel. All-time nieuw was de grauwe pijlstormvogel. Het meest fotogeniek waren de jan-van-genten, die hieronder is afgebeeld.

16 september 2018: Hut Arjan Troost in Holten. In deze goed opgestelde hut met glas, hadden we deze dag het mooiste licht dat men zich kan wensen. Wat ons echter stoorde waren de gefixeerde boomstronken en overstekende takken, zodat iedere fotograaf met dezelfde foto’s naar huis gaat. We hebben zo goed en kwaad als het kon geprobeerd onze eigen setting te maken, met o.a. een takje met prachtig baardmos. Het lukte in de loop van de dag om daar zowel koolmees als pimpelmees op vast te leggen, dus die missie was geslaagd. Ook de eekhoorn liet zich geregeld zien op verschillende plekken langs de spiegelende vijver; dus dat leverde ook prachtige foto’s op. De knaller kwam halverwege de middag met een sperwer. De eerste 5 minuten bleven we doodstil zitten zonder foto’s te maken. Pas toen hij ging badderen, hebben we gefotografeerd. Gelukkig kwam hij op enig moment vrij te zitten van de takken en van de ongewenste spiegelingen. Toen hij ook nog zijn snavel wijd open zette om te “schreeuwen” was de topfot gemaakt.

9 september 2018: Hut in Garderen. Een privé hut die schaars in gebruik is. Soms valt het tegen en soms valt het mee. Deze keer waren er 20 soorten voor de hut. Een topdag. Mooie soorten als kuifmees en boomkruiper lieten zich goed fotograferen. Voor mij was de badderende boompieper het mooiste moment. In een nog in de grond staande laag afgezaagde boomstronk, was een kuiltje met water. In plaats van in de daarvoor aangelegde vijver, ging de boompieper in dat piepkleine beetje water zitten. Het leverde wel een prachtig beeld en een tevreden fotograaf op.

1 september 2018: Hut Diependal in Drenthe. Vanwege de droge zomer was zelfs dit waterrijke gebied met rietkragen drooggevallen. Voor de hut lag modder, waar een witte kwikstaart op muggen en dergelijke jaagde. Op afstand in het laatste beetje water van 3 x 2 meter kwam een blauwe reiger af en toe het laatste visje eruit halen. Vanuit de publiek toegankelijke kijkhut zagen we nog een visarend, een sperwer en grote zilverreigers. Weer terug in de fotohut zagen we op honderd meter afstand een bunzing de droge sloot oversteken naar de beschermende rietkraag. Dat was een bijzondere meevaller op een overigens teleurstellende dag.

De najaarscursus natuurfotografie 2018 is VOLGEBOEKT.

Onder de tab reizen zijn enkele foto’s geplaatst die in juli en augustus 2018 gemaakt zijn in British Colombia (Canada)

Onder de tab reizen zijn enkele foto’s van de reis in mei 2018 naar Corsica geplaatst.

Er is een nieuwe pagina onder de tab “Reizen” met foto’s uit Noord-Zweden geplaatst. Half maart 2018 vier dagen te gast bij Conny Lundstrom. Het was een bijzondere ervaring om bij deze wereldberoemde natuurfotograaf te verblijven. Een man met passie voor de natuur in het algemeen en de steenarend in het bijzonder. De perfect opgestelde hut gaf de mogelijkheid tot het maken van de gewenste foto’s.

De cursus natuurfotografie met start in januari 2018 is vol. De volgende cursus staat gepland met de start in september 2018.

Van de reis naar Tarangire, Tanzania, in oktober 2017, zijn onder de tab “Reizen” nieuwe foto’s geplaatst.

Er is onder de tab “Reizen” een kleine selectie van in juli 2017 gemaakte foto’s uit Val Gardena, Dolomieten geplaatst.

In het najaar 2017 is een nieuwe cursus natuurfotografie gestart. Vier delen theorie en 1 praktijk ochtend. Locatie is het cultuurhuis Woudenberg. Start 15 september, vervolgd door 6 oktober, 3 november, 18 november (praktijk) en 15 december 2017. De cursus is vol.

Vanaf 7 juli tot eind augustus 2017 is er in het cultuurhuis Woudenberg een expositie van cursisten. Van de door mij gegeven cursus natuurfotografie nemen drie voormalige cursisten deel. Leuk om te zien. Kijk dan ook even in de cursusruimte in het souterrain naar mijn voorjaars foto’s.

Begin juni 2017 zijn de foto’s in de cursusruimte van het cultuurhuis Woudenberg vernieuwd.

170616 cursusruimte woudenberg

Van de fotografiereis naar Wit-Rusland in februari 2017 is een selectie geplaatst. Zie de tab “Reizen”en scroll naar Belarus.

Van de reis door Sri Lanka rond kerst 2016 is een selectie op een pagina geplaatst. Zie de tab “Reizen” en scrol naar Sri Lanka.

In het cursusseizoen 2016-2017 hebben nu twee groepen de door mij ontwikkelde cursus Natuurfotografie van vier avonden in het Cultuurhuis van Woudenberg, gevolgd.

Van de reis door Zuid-Tanzania in augustus 2016, zijn onder de tab “reizen” twee nieuwe pagina’s met foto’s geplaatst; Tanzania-Mikumi en Tanzania-Selous

Van de door mij georganiseerde reis in juni 2016 naar Noord Spanje ( Ebro delta en Pyreneeën) heb ik een selectie foto’s geplaatst onder de tab “Reizen”.

Van onze reis door Noord-India in december 2015, heb ik een selectie foto’s geplaatst onder de tab “reizen” .

In samenwerking met de Stichting Kunst en Cultuur in Woudenberg heeft Rob een natuurfotografiecursus ontwikkeld. Er worden in de cursus foto’s uit de nabije omgeving van Woudenberg gebruikt. In de natuurfotografiecursus leren cursisten intenser genieten van de natuur om ons heen. Aan de hand van voorbeeldfoto’s worden cursisten uitgedaagd om de eigen kwaliteit te verbeteren.
De cursus is opgebouwd uit vier delen: Natuurfotografie basis, Landschappen, Vogels en Macro

In het voorjaar van 2016 gaf ik in samenwerking met Explore Tanzania, verschillende keren een maatwerk natuurfotografie cursus voor Tanzaniareizigers.

Op 27 september 2015 heb ik deel genomen aan een besloten bijeenkomst rondom “Holland … natuur in de delta” . Door de makers van de film ” de nieuwe wildernis” over de Oostvaardersplassen, is nu een film gemaakt over de Hollandse delta. Eind september gaat deze film in première en ik krijg ” the making of…” te zien. De reden daarvoor is dat ik, aanvullend aan de foto’s die door het team zijn gemaakt, ook enkele foto’s heb geleverd voor het gelijktijdig te verschijnen boek “Koekoek…..delta vol leven”. Op de foto signeert Edo van Uchelen het boek.
Rob en edo van Ughelen 150927 P10760

Half augustus 2015 heb ik enkele foto’s van de zomerreis door Schotland geplaatst onder “Reizen”. Ook zijn enkele foto’s met als onderwerp “Landschapsfotografie” geplaatst onder thema’s.

In de maand april 2015 heb ik een fotocursus voor Tanzaniareizigers (4e en 25e) gegeven. Doel is om met foto’s thuis te komen, waar je ook na verloop van tijd weer naar wil kijken.

Ook heb ik in april 2015 een presentatie over vogelfotografie voor Fotokring “Flits” van Woudenberg en Maarn (23e) gegeven. Zie voor een impressie wwww.fotokringflits.com/verslagen.