Over mij

Wie ben ik.

Ik heb drie grote passies die elkaar onderling versterken en daardoor goed samen gaan: reizen, natuurbeleving en fotograferen.

ien en rob 120801 3c

De afgelopen 30 jaar heb ik ieder jaar minstens één reis buiten Europa gemaakt; Cultuurreizen en natuurreizen. Onder andere naar Egypte, Rusland, Indonesië, Sri Lanka, Vietnam, Myanmar, Zuid-China, Noord-India, Peru, Mexico en het westen van de Verenigde Staten. Ik heb in de laatste tien jaar zeven keer in Zuid- en Oost Afrika (Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania en Kenia) gereisd en gefotografeerd. Tijdens mijn reizen kwam ik in contact met andere enthousiaste natuur- en vogelliefhebbers en natuurfotografen. Dat contact en de daarin plaatsvinden kennisdeling heeft als een belangrijke inspiratiebron gewerkt.

2

Vanaf de jaren tachtig ben ik natuurliefhebber met het accent op vogels geweest. Via mijn oudste broer ben ik met de passie voor vogels aangestoken na een winters bezoek aan de Zeeuwse Delta. Daarna ben ik lid geworden van Vogelbescherming, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische vereniging, Natuurmonumenten en later het Utrechts landschap en het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie . Ik heb in die jaren meegedaan aan wintertellingen, broedinventarisaties, nestkastprojecten en het organiseren van natuurexcursies. Vanaf 2008 ben ik vrijwilliger voor zwaluwtellingen in het agrarische gebied van de Gelderse vallei.

Ik fotografeer al zo’n 40 jaar. Ik heb de ontwikkeling van analoge fotocamera’s met losse belichtingsmeters tot de digitale supercamera’s van nu meegemaakt. De eerste jaren lag het accent op familie en vakantie “kiekjes”. Naarmate er meer tijd besteed kon worden aan “ het vogelen “ groeide ook de wens om vogels en andere natuur te fotograferen. De eerste fotografie-ervaring in Zuid-Afrika in 2004 heeft een versnelling aangebracht in de passie voor en de kwaliteit van de natuurfotografie. Vanaf 2005 is er geleidelijk aan geïnvesteerd in professionele apparatuur. De doorontwikkeling van kennis is opgedaan door ervaring op te doen tijdens vele natuurreizen en door contact met andere meer ervaren vogelaars en natuurfotografen. Ik ben lid geworden van het Instituut voor natuurbeschermingseducatie (IVN), werkgroep natuurfotografie. Met een aantal andere initiatiefnemers is in 2014 de onafhankelijke vereniging van Natuurfotografen Nijkerk e.o. (VNF) opgericht. (www.vnf-nijkerk.nl) Ik ben daarnaast deelnemer aan het Nederlandse Verbond van Natuurfotografen.
Ik heb enkele jaren onder de avatar “eagle” regelmatig foto’s geplaatst op de foto-sites van Birdpix en Nederpix. Vooral van de Afrikareizen, zijn foto’s van vogelsoorten geplaatst, die nog niet eerder op die websites te zien waren.
Zie voor een voorbeeld deze link:
http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=204796

In februari 2014 werd, tijdens het tweejaarlijks internationaal festival van de Natuurfotografenvereniging Nederland (NVN), mijn portfolio uitgekozen voor een review met Jonathan en Angela Scott. Dit is het enige echtpaar ter wereld dat beide individueel winnaar is geworden van de “BBC Wildlife photographer of the year”-competitie. Dit Britse echtpaar woont sinds halverwege de jaren ’80 in Kenia. Onderstaand een foto van het review gesprek.
Rob met de Scotts 140208 2

Ik heb diverse publicaties op mijn naam. In clubbladen, in lokale en regionale pers (Krant, website, lokale tv zender). Foto’s van mij zijn gebruikt op de kalender 2013 en 2015 van de stichting “Het Vogeljaar”, bij eigen artikelen en artikelen van derden in verenigingsbladen en kranten. Voorbeelden zijn:
De kalender 2015:
kalender 2015 001

Regionaal weekblad Nijkerk Nu, oktober 2013
130926 Nijkerk Nu 2 001

IVN verenigingsblad voorjaar 2015
IVN lente 2015 kleur 001

Het boek ” Koekoek, delta vol leven ” is verbonden aan de film “Holland, natuur in de delta”, de opvolger van de Nieuwe wildernis. Hierin zijn twee foto’s van mij opgenomen.
koekoek delta 001

koekoek p 122 001

Ik geef geregeld presentaties in verenigingsverband. Natuurverenigingen, fotoclubs en andere in natuurfotografie geïnteresseerde groepen. Presentaties over o.a.
• Vogels in de Gelderse vallei
• Gambia, vogelrijkdom
• Tanzania, “meer dan de big five”
• Hongarije in het voorjaar (idem in de winter)

Ik heb enkele cursussen natuurfotografie beschikbaar. Gereed zijn:
• Vogelfotografie
• Macrofotografie
• Landschapsfotografie
• Fotograferen in Tanzania (een tweedelige cursus voor gemiddelde amateurs en een ééndelige voor gevorderden)

4

Tenslotte; alle op deze site gepubliceerde foto’s zijn in de vrije natuur gemaakt zonder verstoring.

Huidige apparatuur:
canon spiegelreflex en lenzen.